Pogoda nie dopi­suje, szef ma humory, a może dopa­dła Cię jesienna chan­dra? Na wszyst­kie dole­gli­wo­ści zadziała cia­sto cze­ko­la­dowe! Zapew­niam Was, że to zawsze dobry pomysł na poprawę samopoczucia.

Cho­ciaż mam swój spraw­dzony prze­pis na cia­sto cze­ko­la­dowe, który jakiś czas temu prezentowałam na poprzednim blogu, Dziewczyny Nie Płaczą, to posta­no­wi­łam wypró­bo­wać cze­goś nowego i przekonać się, czy prze­pis mistrza pol­skich cukier­ni­ków Pawła Małec­kiego będzie jesz­cze lep­szy od poprzedniego. Książka „Cukier­nia Lidla” jest prze­pięk­nie wydana, a wszyst­kie zdję­cia robią takie wra­że­nie, że ma się po pro­stu ochotę spró­bo­wać samemu wycza­ro­wać te wspaniałe słodkości.

Nie będe ukrywać: cia­sto sma­ko­wało wybor­nie i nie zostały po nim żadne okruszki, dlatego posta­no­wi­łam podzie­lić się z Wami tym sprawdzonym prze­pisem. Wiem, że wiele osób po pro­stu nie zdą­żyło zrobić zakupy w Lidlu za 300 zł i ode­brać tę książkę, dla­tego poni­żej lista składników, przygotowanie i końcowe efekty.

Wpraw­dzie cia­sto miało być z dodat­kiem orze­chów, które wcze­śniej powinnam była jedy­nie odro­binę przy­piec w pie­kar­niku, ale nie­stety zaga­da­łam się i orze­chy całkiem się spa­liły :) Zapewne wypró­buję jesz­cze ten prze­pis w wer­sji z orze­chami, ale wer­sja bez orze­chów zdała egza­min celu­jąco.

Skład­niki na cia­sto cze­ko­la­dowe:

ciasto-czekoladowe-skladniki

  • 200g masła +nie­wielka ilość do wysma­ro­wa­nia formy
  • 200g cze­ko­lady dese­ro­wej (ja uży­łam gorz­kiej)
  • 3 jajka
  • 1 opa­ko­wa­nie cukru wani­lio­wego
  • 160g cukru
  • 1 łyżka mąki pszen­nej tor­to­wej + nie­wielka ilość do opró­sze­nia formy
  • 100g orze­chów wło­skich
  • 100g obra­nych pista­cji

Orze­chy wło­skie i obrane pista­cje pra­żymy w pie­kar­niku nagrza­nym do 200°C (ter­mo­obieg) lub 210-220°C bez ter­mo­obiegu przez 10–12 minut. Następ­nie odsta­wiamy do ostu­dze­nia. Prze­stu­dzone orze­chy i pista­cje sie­kamy w grub­szą kostkę, prze­kła­damy do miski, doda­jemy łyżkę mąki pszen­nej tor­to­wej i całość mie­szamy. Odsta­wiamy.

W garnku na małym ogniu roz­pusz­czamy masło z cze­ko­ladą, ale nie pod­grze­wamy zbyt mocno, odsta­wiamy.

ciasto-czekoladowe-wedel

3 jajka wbi­jamy do czy­stej miski, doda­jemy cukier i cukier wani­liowy (w tym momen­cie ja doda­łam łyżkę mąki pszen­nej, która miała być wpraw­dzie dodana do orze­chów wło­skich i pista­cji, ale ponie­waż moje orze­chy się spa­liły, posta­no­wi­łam tu dodać łyżkę mąki pszen­nej, dla­tego jeśli wybie­ra­cie opcję bez orze­chów, to do powyż­szych skład­ni­ków rów­nież dodaj­cie łyżkę mąki pszen­nej tor­to­wej). Wszystkie skład­niki ubi­jamy trze­paczką – deli­kat­nie, nie ubi­jamy na sztywną pianę.

ciasto-czekoladowe-przepis

Do ubi­tych jajek z cukrem doda­jemy roz­pusz­czoną masę z masła i cze­ko­lady. Całość mie­szamy za pomocą trze­paczki.

ciasto-czekoladowe-brownie

Na sam koniec doda­jemy upra­żone orze­chy i pista­cje z mąką. Całość mie­szamy i wyle­wamy na blaszkę, którą wcze­śniej sma­ru­jemy masłem i opró­szamy deli­kat­nie nie­wielką ilo­ścią mąki.

ciasto-czekoladowe-

Wkła­damy do pie­kar­nika nagrza­nego do 165°C (ter­mo­obieg) lub 175–185°C (bez ter­mo­obiegu) na 25–30 minut. Co jakiś czas spo­glą­damy na cia­sto, bo być może będzie je trzeba piec przez 35 minut (u mnie wystar­czyło 30 minut). Cia­sto nie uro­śnie zbyt wiele. Naj­le­piej użyć blaszki o wymia­rach 25×20 cm.

ciasto-czekoladowe-receptura

I już! Prosto i szybko! Gotowe do pokrojenia i pałaszowania. Równie dobrze smakuje na drugi dzień. Smacznego!

ciasto-lidl

Ps. Nie pono­szę odpo­wie­dzial­no­ści za ilość zjedzonych przez Was kalo­rii ;)

Rekomendowane artykuły

  • Tak właśnie! Prosto i pysznie ;) Polecam, bo nie da się zepsuć tego ciasta, no może za wyjątkiem spalenia orzechów ;)

  • Hortensja Kuczyńska

    Ooo to ja lece do sklepu kupic skladniki. Jeszcze maz uwielbia czekolade, wiec mysle ze sie ucieszy jak wroci do domu :)

    • Na pewno :) A do tego masz pewność, że wyjdzie smakowicie!